Det nærmer seg en avklaring når det gjelder Oslos søknad om å arrangere vinter-OL i 2022. Onsdag skal Høyres stortingsgruppe ta stilling til spørsmålet om statsgaranti. Mye tyder på at Høyre vil lande på et ja til Oslo-OL. Det til tross for at regjeringspartner Fremskrittspartiet med finansminister Siv Jensen i spissen har landsmøtevedtak på å si nei til en OL-søknad. Dermed er det Arbeiderpartiet som sitter med nøkkelen.

I forrige uke ble det klart at Ap har bestemt seg for å ha en samlet holdning i denne saken. Det vil ikke bli akseptert at enkeltrepresentanter stemmer annerledes enn det som blir partiets standpunkt. Torgeir Michaelsen fra Buskerud sier til NTB at utfallet er helt åpent. Ap vil ikke bestemme seg før saken kommer til Stortinget.

Ifølge Klassekampen kan mye tyde på at Ap vil lande på at det sendes en søknad hvor statsgarantien inneholder klausuler som IOC må godta. Blant annet er det vanskelig for Ap å leve med at IOC skal ha skattefritak til Norge. Rigmor Aasrud går langt i å bekrefte dette, og KrFs nestleder Hans Olav Syversen bekrefter at dette er et spor også hans parti arbeider etter. Så blir spørsmålet om dette er spiselig for IOC. Slike krav kan føre til at Beijing eller Almaty i Kasakhstan blir foretrukket.

Vi er skeptiske til at Norge skal støtte en OL-søknad for Oslo-OL i 2022. Det er flere årsaker til at det er laber interesse internasjonalt for å arrangere et OL. Den ene grunnen er at IOC har brakt den olympiske ideen i vanry gjennom blant annet korrupsjon og pampevelde. Den andre årsaken er at OL har blitt et stadig mer gigantisk arrangement, med en betydelig regning til skattebetalerne.

Vi har begrenset tro på at de som kjemper for Oslo-OL klarer å gjøre 2022-OL til et nøkternt arrangement. «Billigvarianten» med etterbruk av blant annet Vikingskipet ble presentert så halvhjertet at det er vanskelig å tro at den vil bli realisert. Inntil vi ser en helhjertet søknad som tar etterbruksspørsmålet alvorlig er vi tvilende til å sende en OL-søknad.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00