Skutt på oppdrag. Det er historien til polititjenestemann Erik Bjerkaas som 26. september i fjor skulle uskadeliggjøre en ruset mann i Ottestad. Det endte som kjent med at Bjerkaas ble skutt og skadet for livet, mens politikollegaen hans skjøt og drepte den bevæpnede mannen. Det er fagbladet Politiforum som først bringer historien til Erik Bjerkaas. Han sliter fortsatt med skadene etter skuddet, som kunne vært dødelige. En knust nerve gjør at det er usikkert om han noen gang vil få tilbake full førlighet i venstre arm.

På lederplass bruker Politiforum hendelsen til å argumentere for at Stortinget nå må innføre permanent bevæpning. Bjerkaas sier selv at han tidligere var i tvil i dette viktige spørsmålet. Hendelsen i Ottestad har gjort ham overbevist om at det er nødvendig, fordi det kan redde livet til polititjenestemenn i farlige situasjoner. Det er forståelig at en så dramatisk opplevelse bidrar til at han skifter syn. Vi er mer tvilende til om vi dermed skal legge det til grunn når vi tar stilling til spørsmålet og generell bevæpning.

Politiet var i fjor bevæpnet på grunn av terrortrusselen. Det kan trekkes erfaringer fra om det er enklere å bekjempe terror som en følge av en slik bevæpning. Norge har ikke vært utsatt for terrorangrep siden den midlertidige bevæpningen ble innført. Men vi vet at antall gjennomførte terroraksjoner har økt kraftig i andre land de siste to årene, ikke minst i Frankrike. Dette er land hvor det er generell bevæpning, uten at det ser ut til å stanse terrorangrepene.

Vi tror derimot ikke det er heldig å bruke enkelthendelser som situasjonen i Ottestad til å generalisere i spørsmålet om generell bevæpning. I stedet for å kreve generell bevæpning bør politiet spørre seg hvorfor det ikke ble gitt våpentillatelse når man kalles ut for å møte en ruset mann med våpen. Vi minner om at det fortsatt ikke er dokumentert at bevæpning gir mindre kriminalitet og beskytter politiet bedre. Derfor håper vi politiet som hovedregel fortsatt skal være ubevæpnet.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00