Tre år tok det fra en mann fra Brumunddal innrømmet grov trygdesvindel, til politiet klarte å få saken for retten. Som Hamar Arbeiderblad har avdekket, anmeldte Nav mannen til politiet i september 2014 for å ha svindlet til seg 820.000 kroner i uførepensjon han ikke hadde krav på.

I november samme år avla han en uforbeholden tilståelse til politiet. Dermed var saken i realiteten ferdig etterforsket. Det eneste som manglet var at politijuristen ved Innlandet politidistrikt tok saken til retten. Men det skjedde altså ikke før tre år senere.

Dommen er heller ikke hyggelig lesning for politimester Johan Brekke. Det vises til at den uvanlig lange ventetiden representerer et klart brudd på den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Den som bryter loven har rett til å få sin sak avgjort så raskt som mulig. I dette tilfellet går den tiltalte med uvisshet i tre år, noe som er altfor lenge.

Ventetiden får også store konsekvenser for straffeutmålingen. Omfanget av trygdesvindelen tilsier at mannen skulle hatt et år ubetinget fengselsstraff. Nå slipper han med betinget fengsel, på grunn av sendrektigheten hos politiet.

Politimesteren viser til at for mange ledige stillinger på påtaleseksjonen har skapt «kapasitetsutfordringer». Jo da, vi er fra før godt kjent med overgrepssaker som har ligget hos politiet i opptil fire år. Vi har også forståelse for at det har vært en utfordrende situasjon med mange ubesatte stillinger i Innlandet politidistrikt.

Derfor hilser vi velkommen den offensiven politimester Brekke har igangsatt for å få sakene raskere ferdigbehandlet. Men når det gjelder trygdesvindelsaken synes vi ikke argumentasjonen hans holder helt. Vi spør oss hvor gode rutiner politiet har, når en ferdig etterforsket sak med uforbeholden tilståelse blir liggende i tre år. I det minste bør politiet erkjenne at dette ikke var noen god prioritering.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.