Mer enn hver tiende lokalpolitiker har opplevd å bli oppsøkt hjemme, på jobben eller på offentlige steder og blitt skjelt ut, truet med bank eller skade på eiendom eller på nærmeste familie. Det er ett av funnene i en rapport utført av Ipsos på oppdrag fra kommunesektorens organisasjon KS. Et langt større antall har vært utsatt for hatefulle ytringer knyttet til sitt virke som lokalpolitiker. Halvparten har vurdert å slutte med lokalpolitikk på grunn av dette. 15 prosent har sluttet.

Oppdragsgiver KS betegner det store omfanget denne typen hat og trusler har fått som svært alvorlig. KS-leder Gunn Marit Helgesen sier det truer både demokratiet og ytringsfriheten når folk ikke tør debattere viktige samfunnsspørsmål, og når halvparten sier de vurderer ikke å stille opp til valg, så er vi i alvorlig krise.

Ikke uventet er det yngre personer som har vært mest utsatt. Jo yngre man er, desto større er sjansen for å bli utsatt for hatefulle ytringer, heter det i rapporten. Her lokalt fikk vi se en flik at denne problemstillingen for noen måneder siden, da representanter for Natur og Ungdom fortalte at de hadde latt være å delta i jernbanedebatten i Hamar på grunn av hets og hatefulle ytringer. Undersøkelsen viser også at det er størst sjanse for å bli utsatt for konkrete trusler i sentrale strøk, og at Frp-politikere er de som hyppigst blir utsatt for hatefulle ytringer og trusler, mens KrF-politikere ligger i den andre enden.

Tirsdag kveld fikk undersøkelsen en konkret oppfølging. Under et arrangement i Oslo rådhus ble et «valgløfte» undertegnet av alle landets ordførere overrakt til stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen. «Vi ønsker en ordentlig og redelig valgkamp i år, en debatt uten hets, mobbing, trakassering, skjellsord og personangrep», sier ordførerne, og lover å være rollemodeller i diskusjoner og debatter.

Vi slutter oss til ordførernes initiativ og løfte. Dette er en av de alvorligste truslene mot lokaldemokratiet vi har opplevd på lenge. Men antakelig er det helt andre enn våre ordførere som kunne hatt behov for å avlegge et løfte akkurat her.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.