det er fullstendig kaos rundt Telenor, et av de største statseide selskapene i Norge. Annerledes kan det ikke beskrives. Debatten om ansettelse av ny konsernsjef ser ikke ut til å forsvinne. Det gjør det ikke lettere å komme på offensiven når selskapet har en svekket konsernsjef og en midlertidig styreleder.

Selskapets nyansatte konsernsjef Sigve Brekke sliter med at han har oppgitt gale opplysninger om sin cv. Han har lagt til en bachelorgrad ved Høgskolen i Telemark som han ikke har tatt. Alene er ikke dette nok til at han bør fratre. Men det gjør det vanskeligere for ham å framstå med autoritet når det pågår en offentlig debatt om hvorfor ingen kvinnelige kandidater var med i sluttrunden da han ble ansatt.

Styreleder Svein Aaser måtte som kjent gå av etter at næringsminister Monica Mæland (H) erklærte at hun ikke lenger hadde tillit til ham. Korrupsjonsanklagene mot det deleide selskapet Vimpelcom har ført til at Telenor-topper har måttet gå gjennom avhør hos Økokrim. I tillegg vil Stortingets kontrollkomité ha en ny høring, etter at tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas har innrømmet å holde tilbake informasjon under den forrige høringen. Telenor har nå avsluttet konsulentavtalen med Baksaas.

Hvem visste at det ikke var noen kvinner med i intervjurunden som styret foretok før Sigve Brekke ble ansatt som ny konsernsjef? Næringsminister Mæland har sagt offentlig at hun fikk forsikringer om at det var minst en kvinne med i sluttrunden før Brekke ble valgt. Ifølge kilder Dagens Næringsliv har snakket med skal imidlertid Mæland ha fått informasjon fra Telenor om at det bare var tre menn som satt igjen som kandidater i den avsluttende runden. Dette har fått medlemmer av Stortingets næringskomité til å reagere skarpt.

Det haster med å få på plass en ny styreleder for Telenor. Aller helst bør hele styret skiftes ut, slik at man starte med blanke ark. Næringsministeren må snarest fortelle utførlig hvilken informasjon hun egentlig fikk fra Telenor. Hvis ikke kan saken også få et parlamentarisk etterspill.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.