En godt voksen kvinne fra Hedmarken fortalte sin historie i HA tirsdag. Hun hadde en godt betalt jobb og lang fartstid i arbeidslivet. Til tross for en bra månedlig lønnsutbetaling, tok hun opp flere forbrukslån. Etter hvert skjøv hun renter og avdrag foran seg ved å betale ett lån med å ta opp et nytt. Ikke alle som sliter med å betale gjeld, kaster bort pengene på luksusvarer og utsvevende livsstil. Men flere forbrukslån, som gir raske penger og fristende kreditt, påfører deg rådyre renter, avdrag og gebyrer som kommer ut av kontroll. Det er ikke uvanlig at det baller på seg og man kommer inn i en ond sirkel det er vanskelig å komme ut av.

Økonomieksperter advarer mot den økende trenden, og til Dagens Næringsliv sier førsteamanuensis Trond M. Døskeland ved Norges Handelshøgskole at forbrukslånene minner om subprimelånene i USA - en sentral del av finanskrisen i 2008. «De ble pushet til kunder som ikke hadde godt av denne typen produkter», sier Døskeland. Slike lån markedsføres pågående, noe Forbrukerombudet ønsker å regulere og begrense. Det er problematisk at de som gir kundene slike lån, kaller seg «rådgivere», men i praksis er selgere for sin arbeidsgiver. De lokker kunder som egentlig har for dårlig råd og gjennom bonuser og prestasjonsavhengig lønn har de en egeninteresse i å signere så mange lånavtaler med så mange kunder som mulig. De opererer dermed slett ikke som rådgivere med forbrukerens interesser i høysetet.

Når antall personer med misligholdt gjeld øker, særlig i aldersgruppa under 25 år, må det gjøres mer for å hindre dem i å havne i økonomisk uføre. Ingen er tjent med at folk blir avhengige av offentlige ytelser for å klare seg. Den forrige regjeringen vedtok å opprette et gjeldsregister, der opplysninger om privatpersoners økonomiske forhold er tilgjengelig for utlånere, slik at de kan vurdere søkerens betalingsevne. Det ble stoppet av Høyre/Frp-regjeringen. Nå må det tilbake på agendaen.

Les også
NYHET Nå advarer hun andre mot å gå i samme fella.
Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.