Utgangspunktet er anklagene mot den amerikanske regissøren Harvey Weinstein, som etterforskes for voldtekt og seksuell trakassering.

Også i Norge har flere kvinner innenfor filmmiljøet stått fram og fortalt om uønskede tilnærmelser. I Sverige har kampanjen fått en tøffere form. Menn som beskyldes for seksuell trakassering navngis på sosiale medier. Som en følge av dette ryker ekteskap, og de mister jobbene sine.

Det er viktig at seksuell trakassering kommer fram i lyset. Maktmisbruk fra menn som sitter i posisjon til å være døråpnere for unge kvinner som vil skape seg en karriere, er uakseptabelt. Altfor lenge har dette fått pågå i stillhet. Men vi vil advare mot at kampanjen tar form av gapestokk, som vi ser tendensen til i Sverige. Uansett hvor mange eksempler som kommer på bordet og hvor berettiget harmen føles, er det viktig at sosiale medier ikke overtar jobben til domstolene.

Derimot bør vi huske at seksuell trakassering slett ikke bare er utbredt i kultur- og mediebransjen. Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm forteller til VG om en sterk økning i antall saker om seksuell trakassering. De aller fleste episodene skjer i arbeidslivet. Mens det for ti år siden ble rapportert åtte hendelser, er det hittil i år 35 saker. Arbeidsgivere og ledere har et stort ansvar for å vise i praksis at dette ikke er akseptabel oppførsel.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.