Med overskriften «Når samfunnet sier stopp» spør HA-spaltist Erik Kristiansen i sin kommentar om samfunnet bør ta ansvaret for de økonomiske problemene til toppidretten i Hamar. Han kjenner idrettens utfordringer godt fra Storhamar Dragons. Det er prisverdig at han reiser debatten, siden spørsmålet er brennaktuelt. HamKam kjemper for sitt liv som toppklubb.

Toppidretten i Hamar har ikke vært økonomisk bærekraftig på mange år. Akkurat nå eksemplifiseres det ved at Hamkams styreleder Morten Kristiansen trygler hovedsponsor Sparebanken Hedmark om et lån på 700.000 kroner. Han vil at banken skal behandle HamKam annerledes enn andre kunder, mens banksjef Richard Heiberg frykter at klubben i mellomtiden går konkurs. Det er ikke sikkert bankkundene har lyst til å ta det tapet.

Noen sverger fortsatt til parolen «En by - tre lag». Besvergelser kan kjennes godt, men de rekker ikke langt når hverdagen melder seg, Lite tyder på at det er økonomi til tre topplag i Hamar, med de ressursene toppidretten krever i dag. Selvsagt er det fantastisk hvis vi kan oppleve at toppidretten i Hamar har suksess. Det skaper samhold og stolthet. Men Hamars identitet står og faller ikke utelukkende på eliteklubbenes suksess. Vi har mer å by på enn som så. Når toppklubbene sliter snakkes det ofte om hvordan det rammer barneidretten. Da glemmer vi at det finnes mange klubber som driver et glimrende arbeid med lag og spillere i aldersbestemte klasser, som ikke har noe elitelag å se opp til. De fleste klubbene er som kjent ikke i eliteserien.

Erik Kristiansen konkluderer med at idretten må falle inn under det utvidete kulturbegrepet. Slik blir det offentlig støtte. Dragons-sjefen ville nok ikke få råd til mange spillere på de trange kulturbudsjettene. Derimot bør han høre på næringslivslederne han har snakket med, som sier at løsningen er å kvitte seg med de best betalte spillerne. Det er akkurat der HamKam er nå. Det er vondt og utfordrende. Men samfunnet vil nok ikke redde toppidretten slik den drives i dag.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.