Reiulf Steen har gått bort. Med ham mister Arbeiderpartiet og arbeiderbevegelsen en av sine mest markante personligheter. Mange år etter at han forlot både de politiske tillitsvervene og yrkeslivet, fortsatte han å være en aktiv politisk debattant. Alltid glødende opptatt av sin politiske samtid, det preget livet til Reiulf Steen. Han var den siste av Arbeiderpartiets ledere som hadde en vanlig arbeiderbakgrunn. Reiulf Steen ble en samfunnstopp i Norge, med bare folkeskolen. Han kom inn i arbeidslivet som fabrikkarbeider, og slik var han i sannhet en del av den bevegelsen han representerte.

Reiulf Steen ble nestformann i Arbeiderpartiet allerede i 1965, bare 32 år gammel. Dette var samtidig som Trygve Bratteli overtok ledervervet etter Einar Gerhardsen, og Haakon Lie fortsatt var partisekretær. Det var en tid da sterke personligheter innenfor arbeiderbevegelsen utkjempet harde politiske slag om den politiske veien videre. Kampen mellom høyre og venstre innenfor sosialdemokratiet var definitivt ingen søndagsskole.

Reiulf Steen tilhørte venstresiden i partiet, og fikk betale for det. Han var den eneste av Arbeiderpartiets ledere de siste 90 år som aldri ble statsminister. Men han kan ta mye av æren for at ikke avskallingene i partiet ble større. Reiulf Steens visjonære politiske syn og hans ideologiske tilnærming, bidro til å fornye partiet. For dem som ønsket et åpnere og mer inkluderende Arbeiderparti, var han en viktig støttespiller.

De siste årene fortalte han også om sin bipolare lidelse, som hadde kostet ham så mye. Ikke minst i form av alkoholmisbruk, som han følte var nødvendig for å dempe lidelsen. I kjølvannet fulgte skandaler og rykter. Men Steen hadde et løftet hode også når han fortalte om denne delen av sitt liv. Med Reiulf Steens bortgang oppstår det et tomrom. Det er ikke politikere av hans kaliber og med hans bakgrunn i dagens Norge.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.