I går tok politiet ut siktelse mot en person for forsøk på mordbrann mot sorenskriver Ola P. Svor. Huset til sorenskriveren i Hamar brant ned til grunnen natt til 22. juli 2013. Det er ikke til å unngå at datoen i seg selv gir grunnlag for å spekulere i mulige motiver. Siden brannen har Svor og hans familie måttet leve på hemmelig adresse. Både Hamar politikammer og seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt har brukt betydelige ressurser på å få saken oppklart.

Det vil være en seier for rettssystemet hvis det nå skulle vise seg at politiet har siktet den som er skyldig. Etterforskerne har arbeidet ut fra at brannen er påsatt i et forsøk på å skremme dommere til taushet. Tidligere denne uka kunne Hamar Arbeiderblad fortelle at en alvorlig straffesak i Hedmarken tingrett ble avlyst, fordi mannen som var tiltalt kom med trusler mot tingretten.

Aftenposten har tidligere denne måneden avdekket at 23 norske dommere har mottatt trusler det siste året. 19 av truslene ble rettet direkte mot dommerne, mens det var fire bombetrusler mot domstolene. Førstelagmann Sverre Nyhus fortalte til Aftenposten hvordan han fikk et bilde av en gravstøtte med navnet sitt innskrevet. Han fikk dessuten trusler om at huset til noen i nær familie kunne bli påtent.

Brannen mot sorenskriver Svor og truslene mot den norske dommerstanden er et angrep på hele den norske rettsstaten. Førstelagmann Sverre Nyhus sier til Aftenposten at truslene gjør inntrykk. Det er ikke vanskelig å forstå. Muligheten for å påvirke dommerne er samtidig nettopp det de kriminelle ønsker. Derfor er det viktig at disse sakene blir tatt svært alvorlig.

Antall trusler er økende. Vi har et åpnere samfunn enn før. Digitaliseringen gjør at det er lettere å nå fram til øvrighetspersoner som dommere med alvorlige trusler. Konsekvensene kan bli store hvis det oppleves som en risiko å være dommer. Derfor er det så viktig at vi får en domfellelse i den omtalte sorenskriverbrannen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.