I

helgen har det igjen vært politisk fokus på Kristian Tonning Riise (H) og Trond Giske (Ap). Begge de to stortingsrepresentantene har vært sykmeldt på grunn av en rekke varsler mot dem om seksuelt krenkende atferd og seksuell trakassering. Giske er tilbake på Stortinget og holdt en politisk innledning i hjemfylket Sør-Trøndelag. Riise sendte en hilsen på sms til sine partifeller i Hedmark Høyre.

Hvordan forholder partifellene seg til konsekvensene av Metoo-kampanjen to måneder etter at den nådde de politiske partiene? Giske ble møtt med stående applaus. Flere uttrykte et ønske om å se ham tilbake i toppen av norsk politikk. Hedmark Høyres leder, Vibeke Svenkerud uttalte at hun fortsatt har tillit til Riise. Det er forståelig at det også er et ønske om å ivareta politikere som opplever en vanskelig situasjon for seg og sin familie.

Men det kan synes som om veien tilbake er kortere enn det vi trodde da varslene strømmet inn til partikontorene i Høyre og Ap. Vi vil advare mot det som kan framstå som en bagatellisering av seksuell trakassering. Ledelsen i Hedmark Høyre må ta inn over seg at halvparten av alle varslene som har kommet handler om Riise. Den ferske stortingsrepresentanten unngikk politietterforsking bare fordi en av varslerne, en 16 år gammel jente, ikke ønsket å la seg avhøre av politiet.

Både Trond Giske og Kristian Tonning Riise har fått stor tillit fra velgere og sine partiorganisasjoner. Den tilliten har de misbrukt ved ikke å være seg bevisst at den har gitt dem en maktposisjon. I stedet har de kombinert en politisk karriere med høyt alkoholforbruk og aggressiv sjekking. Derfor synes vi det er overraskende at Hedmark Høyres leder sier hun fortsatt har tillit til Kristian Tonning Riise. I stedet bør hun spørre seg hvor det sviktet da Riise ble nominert på Høyres liste til Stortinget. For dem som tar belastningen med å varsle må det være urovekkende å se hvor liten vekt det legges på opplevelsene deres i de to politikernes hjemfylker.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.