Skal Høgskolen i Hedmark bli en filial på landsbygda? Rektor Anna L. Ottosen ved Høgskolen i Hedmark frykter nettopp det. Til Hamar Arbeiderblad sier hun derfor at hun ikke vil sette seg på første tog til hovedstaden for å falby Høgskolen. I stedet er det samtalene med Høgskolen i Lillehammer som holdes varme.

Det har ikke manglet på oppfordringer om å se mot Høgskolen i Oslo og Akershus for å bli tilknyttet et universitet. Etter at Høgskolen i Gjøvik endte i partnerskap med NTNU i Trondheim, har innlandsuniversitetet blitt dømt nord og ned. Vi tilhører dem som ikke har levnet universitetet noen mulighet etter sammenbruddet i forhandlingene i 2012.

Likevel tror vi rektor Ottosen gjør rett i å skynde seg langsomt. Det ropes ikke fra Oslo etter en høgskole i Hedmark. Vi har sett andre utdanningsinstitusjoner som klager over at de tappes for kvalifisert personale, når vegen inn til et større fagmiljø i Oslo plutselig ligger åpen. Frykten for å ende som en landsens filial er avgjort til stede.

Det betyr ikke at Oslo-sporet bør legges vekk for alltid. Men overfor en så stor aktør som Høgskolen i Oslo og Akershus må man selv også kunne vise muskler. Partene blir mer likeverdige hvis høgskolene i Hedmark og Lillehammer står sammen. Det er kanskje naivt å tro at innlandsfylkene skal klare å lande et samarbeid. Det pleier å skjære seg når det skal avgjøres hvor rektor skal sitte.

Men vi aner at det er bedre stemning i samtalene med et nytt persongalleri på begge sider av Mjøsa. Det er dessuten grunn til å peke på at det mangeårige arbeidet for å forsøke å bygge et innlandsuniversitet ikke bare har vært bortkastet. Til sammen har de to høgskolene fire doktorgradsprogrammer. Det er mange nok til å søke om universitetsstatus. Lærerutdanningen i Hamar har skaffet seg et godt nasjonalt omdømme. Det er klokt å holde døra til Oslo åpen, men det er ikke nødvendig å forhaste seg. Klarer vi, mot alle odds, å få til en innlandsfusjon først, kan det bety en kortere veg til Oslo når tida er moden.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.