Alt tyder på at Thorbjørn Jaglands tid som leder av den norske Nobelkomiteen er over. Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder bekrefter at det letes etter kandidater som kan overta lederjobben i komiteen. Det er ingen tvil om at dette er en jobb det er knyttet stor prestisje til. Norge har hvert år hele verdens oppmerksomhet når fredsprisen deles ut.

Thorbjørn Jagland har stått for flere kontroversielle prisutdelinger. Han høstet sterk kritikk da han tildelte USAs president Barack Obama prisen, samme år som Obama vant det amerikanske presidentvalget. Mange mente at Obama ikke hadde rukket å utrette noe som helst. Den fredspristildelingen som har fått størst konsekvenser er likevel da komiteen ga prisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Forholdet mellom Norge og Kina er fortsatt på frysepunktet etter at Xiaobo fikk prisen. For Kina er det fortsatt umulig å se tildelingen som noe annet enn en fiendtlig handling fra norske myndigheter. Dette har også gjort det politisk umulig å skifte ut Jagland som komitéleder. Et slikt skifte ville fra kinesisk side bli oppfattet som en innrømmelse fra Norges side av at prisutdelingen til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen ikke skulle skjedd.

Vi synes ikke Jagland bør byttes ut som leder for Nobelkomiteen på grunnlag av disse to tildelingene. Det er viktig at fredsprisen også er kontroversiell, bare slik kan den opprettholde sin betydning som et internasjonalt virkemiddel for fred. Men vi er enig med dem som peker på Jaglands problematiske dobbeltrolle som gjenvalgt generalsekretær i Europarådet. Denne posisjonen krever et så godt forhold til Russland som mulig, for å sørge for fortsatt fred i Europa. Kampene i Ukraina og opposisjonelles stadig vanskeligere vilkår i Russland gjør det vanskelig å ha begge rollene.

Det er snart fem år siden Liu Xiaobo fikk prisen. Et skifte i Nobelkomiteen kan ikke lenger kalles noe knefall for Kina.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00