Den islamske stat, IS, skal ha påtatt seg ansvaret for terrorangrepet mot Brussel i går. Ingen blir overrasket over det. Terroren har de samme kjennetegnene som andre av terrororganisasjonens brutale handlinger. Så mange mennesker som mulig utsettes for terroren, og det er vanlige mennesker som ofrer livet i den krigen IS har innledet. Det er uskyldige mennesker på vei til jobben, på vei til en kafé for å treffe venner, på vei fra et sted til et annet med offentlig kommunikasjonsmiddel.

Vi ser at terroren over tid har endret seg. En gang var det politikere og andre sentrale beslutningstakere som skulle rammes. Nå handler det om å spre frykt hos oss alle. Terroren skal gjøre at vi ikke lengre våger å leve frie liv, slik vi er vant til i Paris, Brussel, London og andre byer som utsettes for terrorens brutalitet.

Det er symboltungt når IS nå rammer Brussel. Her har NATO sitt hovedsete, det samme gjelder EU. IS har siktet på byen som på mange måter symboliserer maktens sentrum i Europa. Og det er ingen tvil om at det er Europa som nå er under angrep.

Det er grunn til å spørre om dette var et svar fra IS på arrestasjonen av Salah Abdeslam i Belgia sist fredag. Abdeslam som bor i Belgia er den antatte hovedmannen bak angrepene mot Paris i november i fjor. I så fall har ikke pågripelsen av Abdeslam satt terrornettverket ut av spill. Belgisk sikkerhetspoliti vil måtte svare på spørsmål om hvor godt landet innbyggere er beskyttet, når IS kan operere så velorganisert og åpenbart ha bygget celler med flere selvmordsaksjonister plassert i Belgia.

Over lang tid har det utviklet seg en stor muslimsk minoritet i Belgia som har vært dårlig integrert. Høy høy arbeidsledighet blant unge, og islamske ledere som har oppfordret til bruk av vold har bidratt til å rekruttere personer som vil utføre terror. En del muslimer bosatt i Belgia deltok også i kamper mot amerikanerne da USA og Storbritannia invaderte Irak. Det er på mange måter krigen som markerer begynnelsen på terroren.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.