Hvordan har angrepene 22. juli 2011 påvirket oss? I dag er det fem år siden Anders Behring Breivik sprengte bomben i regjeringskvartalet i Oslo og gikk til angrep på ungdommene på Utøya. 77 mennesker ble drept den dagen, i det største angrepet på norsk jord siden andre verdenskrig.

Selvfølgelig har det satt spor. Først og fremst hos dem som ble direkte berørt, som ble skutt, såret, skadet, hos familiene og vennene til dem som ble drept. Sporene sitter også for alltid hos dem som overlevde terroren. Og for dem som bisto i redningsarbeidet, leger og sykepleiere, for hotellansatte, naboer, politiet, kolleger, frivillige og for norske politikere. Riktig nok mener historiker ved Universitetet i Bergen, Olav Tore Grønlie, at hendelsene 22. juli ikke har endret de grunnleggende strukturene i det norske samfunnet. Da tenker han på tillit, både mellom mennesker og mellom folket og det offentlige, samt på det egalitære preget, tradisjonen for samarbeid og likestilling. Dette er kjennetegn ved «det norske» som Anders Behring Breivik ikke klarte å rokke ved, ifølge professoren.

Likevel er det liten tvil om at terroren, og frykten som nettopp er terrorens hensikt, har kommet svært mye tettere på oss. 22. juli og årene etterpå, med større og mindre angrep i nærliggende land vi kjenner og stadig besøker, har gjort terror til en del av livet. Gjennom nyhetene tvinges vi nærmest daglig til å forholde oss til og ta hensyn til terrorfaren, til rystende virkninger av angrep og til de påfølgende debattene. Det preger oss særlig fordi vi nå vet at det kan skje her hjemme. At et slikt terrorangrep fant sted i Norge, har brutt illusjoner. Det har åpnet for en brutal realisme og en skremmende visshet om at vi ikke er isolert eller fritatt, uansett om Norge i utgangspunktet er blant verdens tryggeste land.

En rekke tiltak er kommet, i håp om å forhindre at noe lignende skjer igjen; beredskap, lovgivning, omorganisering av politiet, overvåking. Sammen med påminnelsene som kommer gjennom hendelser andre steder i verden, gjør det at 22. juli 2011 alltid være en del av oss.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.