Ikke fordi det kinesiske regimet har endret sitt syn på den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen, men fordi han lider av en uhelbredelig kreftsykdom som ikke kan behandles og dermed er dødssyk.

Den norske regjeringen forholder seg overraskende taus til utviklingen i denne saken. Det var daværende nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, som i sin tid nominerte den fengslede dissidenten til Nobels fredspris. – Dette er også et varsel til oss om at vi ikke kan vende det døve øret til når Kina bryter menneskerettighetene, sa Sanner til NRK da Liu Xiaobo fikk prisen i 2010.

Aftenposten har på bakgrunn av fredsprisvinnerens kritiske helse bedt om en kommentar fra Sanner, som er kommunalminister. Nå vil han ikke si noe om saken, og departementet henviser i stedet til Utenriksdepartementet (UD). Der får Aftenposten opplyst at utenriksminister Børge Brende (H) er på reise og derfor ikke kommenterer saken. Utover dette har ikke UD noe å tilføye. Statsminister Erna Solberg (H) er på reise på Vestlandet. Heller ikke fra henne har det vært mulig for Aftenposten å få en uttalelse.

I 11 år han Liu Xiaobo sittet fengslet. Hans kamp ble lovprist i 2010 av de samme norske politikerne som nå forholder seg tause. Den kinesiske reaksjonen på fredsprisen var som kjent isolasjon, og brudd på all politisk kontakt mellom Norge og Kina. Etter at norske myndigheter i seks år unnlot å kritisere de kinesiske myndighetene for brudd på menneskerettighetene, har Kina igjen akseptert at det opprettes normale forbindelser. Det ble markert ved at statsminister Erna Solberg besøkte Kina i påsken.

Den norske regjeringen poengterte da at det ikke var naturlig å ta opp Kinas undertrykkelse av demokratiforkjempere i disse første møtene. Men nå ser det ut til at knefallet er totalt. Når skal norske myndigheter igjen våge å offentlig peke på Kinas brudd på menneskerettighetene?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.