Det har skjedd her i Hamar. Som følge av et samarbeid mellom Høgskolen i Hedmark, Utviklingssenteret for hjemmetjenester i Hedmark, Hamar kommune og Kreftforeningen kan Hamar altså, som første kommune i landet, tilby et studium for dem som er i kontakt med de pårørende til alvorlig syke pasienter. Etter seks samlinger og en fordypningsoppgave kan 24 studenter, 17 av dem fra Hamar, nå føre dette opp på sin cv med 15 studiepoeng.

Det er et viktig element i tilbudet i Helse-Norge. De pårørende blir ofte glemt når hovedfokuset naturlig nok er på de syke og deres behandling. Men det å bli stående på sidelinjen og observere at en av ens nærmeste går gjennom et tungt sykdomsforløp som kan ende med livets slutt, oppleves naturlig nok som en maktesløs følelse. Undersøkelser viser at pårørende ofte ikke kjenner den samme tryggheten i møte med helsetjenesten som pasientene gjør. Denne gruppen mennesker, og de behovene de har, trenger derfor å bli sett av profesjonelt og kompetent personale.

Når mange kreftpasienter ønsker å bo i sitt eget hjem den siste perioden av livet, får de pårørende en viktig rolle i omsorgen for sine nærmeste. En masteroppgave av Sjur Bjørnar Hanssen, fagutviklingssykepleier ved Radiumhospitalet, beskriver hvordan samfunnet har et ansvar for å tilby helsetjenester som gjør denne palliative pleien mulig. De pårørende beskriver mange utfordringer, både av fysisk, psykisk og sosial art, som oppstår når de forsøker å leve et så normalt liv som mulig, med alvorlig sykdom i hjemmet og med de endringene som sykdommen bringer med seg. Her kommer fagpersonalets omsorg for de pårørende, og dermed det nye studieprosjektet inn, som er finansiert med penger fra Helsedirektoratet og kanskje blir utvidet til å gjelde Oppland, og etter hvert hele landet. Det er en styrke for fagmiljøene lokalt i vårt distrikt at de kan gå i spissen for viktig kompetanseheving på dette området.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.