Gradvis har betydningen av de eksisterende sykehusene blitt betonet mer og mer.

Les også: Gjorde opp bak lukkede dører

På møtet med innlandspolitikerne denne uka ble det for første gang satt tall på nedskaleringen. Bare 30 prosent av sykehusbehandlingene skal foregå på det nye innlandssykehuset. Et sykehus med «mindre grad av samling» er den nye terminologien som nå brukes av administrerende direktør Alice Beathe Andersgaard. Desentralisering av behandling har blitt et mål i seg selv.

Konklusjonen er kanskje ikke overraskende. Forrige gang sykehusledelsen ga oss tall, presenterte man signalene fra Helse Sørøst om en mulig bevilgning på åtte milliarder kroner til et nytt hovedsykehus. Alle vet at det er langt unna de 12 milliardene et nytt innlandssykehus har blitt anslått å koste.

Les også: Dagens sykehus vil koste 12 milliarder å oppgradere

Samtidig har de sykehusene vi har i dag et betydelig behov for oppgradering. Hamar sykehus er for eksempel helt nedslitt. 12 milliarder kroner har Norconsult vurdert behovet til i årene fram mot 2040 dersom vi skal fortsette med dagens sykehusstruktur. Og skal 70 prosent av behandlingene utføres ved disse sykehusene, må regningen uansett bli betydelig. Hvordan denne situasjonen skal løses, er det så langt ingen svar på.

De som kan glede seg nå er alle som slåss for at lokalsykehuset deres skal leve videre. Vi er på vei tilbake til status quo. Det er sannsynligvis bekvemt når vi nå står foran en stortingsvalgkamp. Men vi frykter at prisen på lengre sikt er at Innlandet aldri får det hovedsykehuset regionen virkelig trenger. I stedet for å slå seg til ro med en økonomisk ramme som er altfor liten, burde både sykehusledelsen og politikerne slåss for en større bevilgning. Det ser vi dessverre få eller ingen tegn til. Men dette bør bli et viktig politisk krav i den kommende valgkampen.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.