Da administrerende direktør ved Sykehuset Innlandet Ingrid Andersgaard la fram sin innstilling til styret, kalte hun det et sykehus som skal være knutepunkt for et nettverk av andre helsetjenester i regionen.

Les også: Anslår fem års byggetid

Den glidende bevegelsen fra «storsykehus» til «hovedsykehus» og nå altså et «knutepunkt» kan ha sammenheng med at bevilgningen fra Helse Sør-Øst skal være på åtte milliarder kroner. Det kan vise seg å bli i minste laget.

Det var ingen overraskelse at Andersgaard landet på sykehus ved mjøsbrua. Det er dette som har vært målet til administrasjonen helt siden tidligere direktør Morten Lang-Ree la fram et høringsdokument i 2012 med anbefaling om at det bygges et nytt akuttsykehus for Innlandet.

Det mest interessante er at det ikke legges opp til noen alternativ plassering av sykehuset i de tre modellene ledelsen er forpliktet til å foreslå at konseptutredes. Forslaget fra de fire byordførerne om å legge sykehuset til en av byene i Innlandet har altså blitt møtt med døve ører. Tvert imot utpekes Hamar allerede nå som en av taperne i innstillingen, mens det legges opp til fortsatt bruk av sykehusene i Lillehammer og Elverum.

Hamars rådmann Bjørn Gudbjørgsrud vakte oppsikt da han for et halvt år siden sa at det slett ikke var sikkert at et nytt sykehus ville bli lagt til mjøsbrua. Både rådmannen og ordfører Einar Busterud (BBL) hevdet å ha fått signaler om at Helse Sør-Øst ikke vil akseptere at et nytt sykehus legges utenfor en av de fire største byene i Innlandet. Til det teller det for mye i de statlige retningslinjene at et sykehus også har en byutviklingsfunksjon, og derfor legges til et befolkningsmessig tyngdepunkt.

Når innstillingen havner hos Helse Sør-Øst, vil vi få fasiten. Uansett virker det underlig at Sykehuset Innlandet fullstendig vraker regionens udiskutable vekstmotor. Det er ikke å satse på byene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.