Audun Lysbakken tar den tøffe tonen overfor Arbeiderpartiet foran helgas landsmøte i Sosialistisk Venstreparti.

 SV-lederen stiller fire ufravikelige krav til Ap-leder Jonas Gahr Støre, hvis SV skal være villig til å støtte en Ap-ledet regjering etter stortingsvalget. Det sikrer selvfølgelig viktig oppmerksomhet i forkant av valgkampen.

Men det er som kjent farlig å selge skinnet før bjørnen er skutt. Meningsmålingene viser at SV vipper rundt sperregrensa på fire prosent. Faller de under, er det ikke sikkert noen kommer til å spørre SV hva partiet mener om noe som helst etter valget.

Skal det rødgrønne regjeringsalternativet gjenreises, har Senterpartiet en selvfølgelig plass. Trygve Slagsvold Vedum er i motsetning til Lysbakken rimelig sikker på å gjøre et godt valg. Kamp mot sentralisering har etablert Sp på mer enn 10 prosent oppslutning på meningsmålingene. Krav om at reformer skal reverseres og kommunesammenslåinger oppløses, er allerede lagt på bordet. Sp ønsker seg tilbake i regjering.

Men Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har flere alternativer enn de gamle rødgrønne regjeringskameratene. Han kan også lage en sentrumsregjering med Sp og KrF. Dessuten er ikke det å regjere alene en fremmed tanke for Ap. Blir Trygve Slagsvold Vedum for sterk, kan det bli politisk krevende å basere seg på hans støtte.

Ser vi på Støres uttalelser den siste tida, gis det ingen forpliktende løfter om at sentraliseringsreformene til H/Frp-regjeringen skal reverseres. Overfor VG tåkelegger han spørsmålet, og sier at han skal «lytte» til kommuner som ikke vil slå seg sammen, og «gå i dialog» med fylkeskommuner som ikke vil bli regioner.

Et Senterparti med et rekordvalg bak seg kan bli en for vanskelig regjeringspartner for Ap. Å stille ufravikelige krav, slik SV gjør foran helgas landsmøte, kan heller ikke være et frieri som frister. SV-leder Audun Lysbakken kan ha gjort veien til en rødgrønn regjering enda lengre å gå.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.