Ringsaker hadde sitt sommermøte for en uke siden. I dag er turen kommet til Hamar, Stange og Løten. Alle de tre kommunestyrene har saker på dagsordenen som på hver sin måte har stor betydning for kommunens utvikling i tida framover. På denne måten blir dagen i dag en slags politisk superonsdag på Hedmarken.

Størst interesse knytter det seg nok til behandlingen av jernbanetraseer gjennom Hamar. Rådmannen innstiller på å legge ut alle de fire alternativene, Korridor vest ganger to, Korridor midt og Korridor øst, til høring. Forslaget er kontroversielt fordi Jernbaneverket klart har gitt beskjed om at et eventuelt valg av Korridor øst og midt vil utløse en innsigelse. En innsigelse innebærer at kommunen selv ikke kan gjøre planvedtak, men at saken må ut til mekling. Et endelig vedtak skal gjøre 21. desember. Før dette kan skje skal Hamar kommune også ha utført en mulighetsstudie. Det ventes at kommunestyret i dag vil legge 1,2 millioner kroner på bordet til dette arbeidet.

En annen sak det knyttes spenning til i dag er behandlingen av handlings- og økonomiplanen for 2017–2020. I den ligger det forslag til kutt. Aller mest merkbart vil det være om det blir flertall for en nedleggelse av Lovisenberg skole. Og så har vi også den årlige øvelsen med nedlegging av naturskolen. Og en annen skolesak: Uttalelse til søknaden om etablering av Wang Ung.

Også Stange har jernbane på sakskartet. I planutvalgets innstilling stilles det krav om at miljøkulvert ved Steinerskolen blir tatt inn i planen. Fra Jernbaneverket er kulverten vist til som et såkalt avbøtende tiltak, utenom selve planen. Men like viktig for Stange er kanskje at reguleringsplanen for Kleverud-Sørli nå er klar for endelig vedtak. Det betyr at en nå endelig kan begynne å sette i verk planer for utvikling av Tangen. Stange har for øvrig allerede mange års erfaring med jernbaneplaner. Kommunen hadde en rekke krav overfor Jernbaneverket da strekningen sør i Stange ble behandlet for noen år siden. Lenger nord i fylket skal en kanskje merke seg hvor lite som ble igjen av disse kravene.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.