Vi kan ha store, nasjonale debatter om hvordan ulike kulturer skal fungere sammen i praksis, og hvordan vi både skal respektere og inkludere hverandre. Vi kan avholde seminarer om radikalisering, og bygge bru med nettverksmøter og dialog. Det aller viktigste redskapet for god integrering er likevel å kunne norsk. 

Språkkunnskaper er nøkkelen til både arbeid og bolig. Dette er den avgjørende faktoren for å kunne klare seg i samfunnet, gjøre seg forstått og dermed ha mulighet til å bli en del av et fellesskap. Opplevelsen av å mestre tilværelsen i et nytt samfunn er et mer effektivt middel mot islamsk radikalisme og religiøs fundamentalisme enn noe annet virkemiddel.

Derfor har voksenopplæringen og flyktningtjenesten i Løten kommune all grunn til å være fornøyd med de resultatene som har framkommet i kommunens årlige brukerundersøkelse. I en undersøkelse hvor 90 prosent av brukerne har avgitt svar, får begge disse tjenestene toppkarakter. Som vi skrev her i avisen har møtet med de ansatte i de to enhetene gitt kursdeltakerne en positiv opplevelse av det norske samfunnet, og sin egen evne til å lære norsk. 

Dedikerte ansatte kan utgjøre en viktig forskjell når flyktninger skal finne sin plass i samfunnet. Altfor ofte lever de sine liv isolert i sin lille subkultur. Derfor er jobben som gjøres i Løten noe vi kan lære av.     

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.