Mens det i noen kommuner på Hedmarken ikke er flere enn 10 elever per lærer i en skoleklasse, har en lærer i de tettest befolkete kommunene ansvaret for å undervise klasser med opp til 22 elever. Dette er betydelige forskjeller, som selvsagt gjør at kravene til den enkelte lærer blir ulike. Opplevelsen for den enkelte elev i en klasse på Espa skole blir en helt annen enn den blir ved Ajer ungdomsskole i Hamar.

Lederen for Foreldreutvalget for grunnopplæringen, (FUG), Elisabeth S. Gundersen sier til Hamar Arbeiderblad at foreldrenes krav er en grense på 15 elever per lærer. Hun begrunner dette med at det blir vanskeligere å gi tilpasset opplæring i større klasser. Det er selvsagt ikke vanskelig å være enig med lederen i FUG i dette. En lærer vil ha mer tid til hver enkelt elev i en klasse hvor det bare er 10 elever. Dermed vil kanskje særlig de svakeste elevene få mer oppmerksomhet.

Likevel tror vi kriteriene for hva som skaper en god læringssituasjon, er langt mer sammensatt enn som så. Grunnskolesjefen i Hamar, Anne-Grete Melby peker på at det er andre forhold som har større betydning for skoleresultatene. Foreldrenes utdanningsnivå og bakgrunn teller mye. Det samme gjør lærernes kompetanse.

Vi tror disse to faktorene er svært viktige. Barn som vokser opp i hjem hvor de omgis av samtaler og diskusjon om samfunnsspørsmål, leser bøker og deltar i utviklende fritidsaktiviteter, vil på en helt annen måte være rustet til skolehverdagen enn barn fra ressurssvake hjem. Hvilken innstilling man har til skolen betyr mye. Det finnes også lærere som ødelegger sine elevers læreinteresse med dårlig undervisning.

Vi skal heller ikke undervurdere den stimulans som ligger i en større skoleklasse. 10 elever kan bli et for lite sosialt miljø, og hemme elevenes utvikling. Vi vil selvsagt ikke har for store skoleklasser, men er ikke overbevist om at grensen går ved 15 elever.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.