Det er en endring vi hilser velkommen. Ifølge Østlandsforskning kastes det mer enn 46 kilo mat per person i Norge. 370.000 tonn mat som kunne vært spist, går i stedet på avfallsdunkene.

Ved Kiwi på CC Mart’n i Hamar opplyses det til Hamar Arbeiderblad at det hver dag kastes to banankasser med mat. Det er fullt spiselig mat, siden holdbarheten først går ut et par dager senere. Ved å tilby varene til halv pris, kan kundene selv gjøre sine valg.

Coop Innlandet opplyser til Hamar Arbeiderblad at man der allerede har praktisert et slikt system. Nå gjelder det at alle andre matvarekjeder følger etter. På denne måten får butikkene solgt varer de ellers ville være nødt til å kaste, og kan derfor bedre lønnsomheten sin. Samtidig kan kunder som skal spise maten samme dag, få kjøpt varene billigere hvis de ønsker det.

På lengre sikt håper vi dette tiltaket også skal skape endrede holdninger hos forbrukerne. Vår opptatthet av holdbarhetsdatoen på matvarer får for stor oppmerksomhet. Produsentene og butikkene blir engstelige for kritikk og setter en tidlig holdbarhetsdato for å sikre seg. Respekten for den matvaremangelen verden opplever, kommer i bakgrunnen når vi bare er opptatt av at maten skal være så fersk som overhodet mulig.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00