Aluel J. Emum flyktet fra krigen i Sør-Sudan og endte til slutt i Hamar med sine tre små barn. Tre barn som alle var glade i å spille fotball, og hva var mer naturlig enn å oppsøke Storhamar?

Ydmykelsen var et faktum da den eldste sønnen kom hjem etter første trening. Alle de andre hadde fått utlevert en drakt. Ikke gutten fra Sudan. Moren hadde ikke forstått at hun måtte betale treningsavgiften for at sønnen skulle få være med.

Der kunne en trist historie sluttet. Men i stedet tok Storhamar tak i saken. Da moren henvendte seg til klubben fikk sønnen både drakt og utstyr, uten at det dukket opp noen faktura. I stedet fikk moren tilbud om å delta i Storhamars utstrakte dugnadsarbeid. Slik fikk ungene en mulighet til å delta i organisert idrett de ikke ellers hadde fått, og Aluel kom seg ut av isolasjonen og fikk et sosialt nettverk i sitt nye land.

Idretten har en helt unik mulighet til å drive effektiv integrering. Storhamar har forstått hvilken forskjell klubben kan gjøre. Med spillere fra 30 nasjoner snakker vi om et virkelig mangfold når det gjelder språk, kultur og erfaringsbakgrunn. «Fotball for alle» er Storhamars motto i denne sammenheng.

Så enkelt kan inkludering uttrykkes. Slik sier man at etnisitet, kjønn og alder ikke skal ha betydning når du har lyst til å være med. En egen ansatt til å lede dette arbeidet viser hvor høyt Storhamar prioriterer rollen som brubygger. Integrering er et av vår tids store politiske spørsmål. Konsekvensene av dårlig integrering og utvikling av parallellsamfunn kjenner vi så altfor godt.

Derfor er den jobben Storhamar gjør her så viktig. På sitt beste kan idretten viske ut politiske motsetninger, skape gode sosiale miljøer og gjøre det enklere å etablere seg i et nytt land. Storhamar fortjener anerkjennelse for det kontinuerlige arbeidet klubben gjør på integreringsfeltet.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.