Arbeiderpartiets nye leder, Jonas Gahr Støre, tenker nytt om kontantstøtten. I partiprogrammet står det klart og tydelig at partiet vil avvikle kontantstøtten når man har oppnådd full barnehagedekning. Barnehagesatsingen var jo en av de virkelig store flaggsakene til den rødgrønne regjeringen. Det ville være et naturlig punktum å sørge for at kontantstøtten ble avviklet. Dette har blitt aktualisert etter at også Venstre vil legge ned ordningen.

I stedet tok Jonas Gahr Støre på et møte i Arbeiderpartiets kvinnenettverk til orde for å endre Arbeiderpartiets politikk. Støre sier han synes det er grunn til å vurdere om ikke kontantstøtten skal beholdes for ettåringene. Dette har ikke overraskende vakt sterke reaksjoner. Sentralstyremedlem Libe Rieber Mohn, som var med på å utforme partiprogrammet, sier dette vil være et skritt i gal retning. Sentralstyremedlem Kjersti Stenseng sier at et slikt forslag ikke vil få støtte.

Kontantstøtten har i den politiske debatten vært karakterisert som et verdispørsmål. Ap og SV har argumentert for at den fører kvinnene tilbake til kjøkkenbenken, fordi barna ikke går i barnehage. Dessuten blir innvandrerkvinnene og deres barn lettere isolert i hjemmet. Kristelig Folkeparti har på sin side forsvart kontantstøtten som en viktig symbolsak i sin familiepolitikk.

Når Støre velger å tenke nytt, må det sees på som et taktisk frieri overfor nettopp Kristelig Folkeparti. Ap-lederen bygger nå allianser foran neste stortingsvalg. Han pekte i sin tale i Aps kvinnenettverk på at KrF har vist vilje til å tenke nytt om barnehageopptak, og at det er tid for at også Ap viser vilje til nytenking.

Vi forstår behovet for å skape politiske allianser, men synes kontantstøtten ikke er en sak man bør bygge et kompromiss på. Integrering og likestilling er for viktige saker til at de skal være del av en politisk hestehandel.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.