Idet sommeren står for døra, har politiet søkt Hamar kommune om midler til å sette opp overvåkingskamera på Koigen. Med det håper de å forebygge bruk og omsetning av narkotika på stranda.

Det populære friluftsområdet i Hamar tiltrekker seg mye folk. De bader, bruker skateanlegg og volleyballbane og samles til fester. Likevel er ikke alt like positivt. Politiet mener kameraovervåking vil øke tryggheten og sette en stopper for narkotikavirksomhet og hærverk, siden operasjonssentralen kontinuerlig kan følge aktiviteten og rykke ut med patruljer om de observerer problemer eller ser straffbare forhold. Da HA skrev om saken i går, kom kommentarene raskt på sosiale medier. Folk reagerer på at uskyldige brukere av Koigen blir overvåket av «storebror», som om de er kriminelle eller mistenkte. Andre mener politiet heller bør bruke ressurser på å være synlige ute i gatene, i stedet for å sitte bak skjermer og følge folks bevegelser der.

Selv om tre kameraer har vært i bruk på strategiske steder i sentrum siden 2008, er overvåking omstridt. Varsleren Edward Snowden har sagt at å gi blaffen i overvåking fordi man ikke har noe å skjule er som å ikke bry seg om ytringsfrihet fordi man ikke har noe å si. Man skal være skeptisk til et stadig økende antall kameraer i det offentlige rom. Samtidig som det kan forebygge kriminalitet og oppklare straffbare handlinger, er det ikke tvil om at de begrenser folks generelle frihet. Vil ikke et nytt kamera bare flytte narkotikaomsetningen videre til en annen plass i byen, og dermed bidra til en «overvåkningsspiral» der politiet ønsker seg enda et nytt kamera neste sommer?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00