Mye falt på plass og viktige ting ble avklart for Arbeiderpartiet i løpet av gårsdagen. Det går kortest mulig tid fram til partiet har en ny leder på plass. Allerede om to og en halv måned, lørdag 14. juni, skal det holdes ekstraordinært landsmøte, der det skal velges leder.

Et viktig grunnlag for avgjørelsen i landsstyret var avklaringen fra nestleder Helga Pedersen om at hun ikke er aktuell som ny leder for partiet. Som nestleder ville det ikke vært noe utenkelig alternativ at hun kunne ha rykket opp som leder fram til det ordinære landsmøtet om ett år. Med denne avklaringen, er det bare å gå i gang for valgkomiteen, under ledelse av Martin Kolberg, med å legge til rette for at møtet i juni skal «kåre» Jonas Gahr Støre til partiets leder.

Selv om det fortsatt er lenge til neste valg, er det ingen god situasjon for et parti å ha en leder på oppsigelse i lang tid. Derfor er det ideelt i kunne få saken unna før sommeren. Vi ser det også som et riktig valg å satse på kun å velge ny leder ved denne korsvegen. Noen har ønsket at en skulle bruke anledningen til å velge en helt ny partiledelse. En ville dermed unngå en langvarig debatt om hvem som skal bli den nye nestlederen, og dermed den som kanskje kan ses på som en framtidig leder. Men Helga Pedersen er formelt valgt fram til neste ordinære landsmøte. Hun har bred støtte i partikretser spesielt i nord, og det som kunne bli sett på som å «kaste nestlederen» kunne skapt uro i disse kretsene.

Men gårsdagens møtevirksomhet ga en avklaring som kanskje er vel så viktig for Arbeiderpartiet. På et møte med partiets ordførere, fortalte Jens Stoltenberg at det er to hovedgrunner til at han går av. Den første er at 28 Nato-medlemsland ønsker ham. Men den andre er vel så interessant: - En slags politisk «déjà vu». (Fra fransk: «allerede sett»). Følelsen av å ha gjort det meste og hørt det meste i norsk politikk. Det er fint å ha lave skuldre, men de bør ikke bli for lave, sa han. Stoltenberg har altså ikke mye mer å gi i norsk politikk. Da er det greit at han raskt får en etterfølger.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.