Sosialistisk Venstreparti har landsmøte i helgen. Det er et landsmøte preget av laber interesse. Inngangen til landsmøtet ga partileder Audun Lysbakken flere meningsmålinger på rundt 3 prosent. SV er på det nærmeste utradert av norsk politikk, hvert fall hvis partiledelsen har ambisjoner om politisk innflytelse. Partiet har ikke klart overgangen fra regjering til opposisjon. Det overrasker nok mange, siden SV i sin sjel er et klassisk opposisjonsparti.

Heller ikke i Innlandet spiller SV noen vesentlig rolle. Politisk redaktør Halvard Grotli i Oppland-nabo GD peker på SVs svake stilling i fylket, med nylig avgått leder Hans Olav Lahlum som en «kjent profil for stort sett alt annet enn SV-politikk». I Hedmark står Karin Andersen sterkt. Men hun er sørgelig alene. I Hamar er SV knapt synlig.

Flere tidligere SV-profiler peker i VG på at dagens partiledelse består av for like personer. Det tror vi er et korrektiv verd å lytte til. Audun Lysbakken gjorde rent bord da han ble leder og omorganiserte partiledelsen. Tidligere miljøminister Erik Solheim ble vraket som statsråd. I ettertid er det en av SVs største utfordringer at partiet har tapt eierskapet til den viktige miljøsaken.

Skal SV komme tilbake som en politisk kraft, er det nødvendig å gjenerobre de sakene som gjorde partiet til et opplagt valg for velgerne til venstre. SV var partiet til lærerne, barnehageforeldrene, miljøbevegelsen og fredsbevegelsen. Tidligere partileder Kristin Halvorsen befestet denne posisjonen med den store barnehagereformen, som ga rett til barnehageplass for alle. Det begynner å bli veldig lenge siden.

Partileder Audun Lysbakken har ikke lykkes med alle sine utspill for å forsøke å profilere partiet. Den tradisjonelle fagbevegelsen er lunken, båndene til Ap er for sterke. Miljøpartiet de Grønne har overtatt initiativet i miljøsaken. Dagens partiledelse er for utydelig i det politiske landskapet. SV trenger profiler som Hanna Kvanmo, Kristin Halvorsen og Erik Solheim. Derfor blir nok ikke helgens landsmøte det løftet SV virkelig trenger.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.