Da Solberg gjorde det klart at de «er positive til øst» spratt champagnekorkene hos øst-tilhengerne, oppildnet av at statsministeren sa det er «viktig å lytte til hva politikerne i byen mener, og de vil ha et dobbeltspor i øst».

Det er det klareste signalet som er kommet til nå om at kommunalministeren lander på øst-traseen og det kan bli vanskelig for regjeringen å løpe fra dette senere. Det trykket kommunestyret i Hamar har øvet på sentrale rikspolitikere ser altså ut til å ha virket. Det er positivt. Og blir det øst, betyr det en fullstendig frigjøring av strandsonen. Det er i tråd med både kommunestyrets vedtak og de siste meningsmålingene i befolkningen. Hamar er blitt lyttet til.

Likevel kan det hende at feiringen kommer for tidlig. Den største nyheten som kom fredag, er egentlig at avgjørelsen er utsatt til jul. Det betyr at kommunalminister Sanner ikke bruker muligheten til å gi Hamar sitt foretrukne øst-alternativ mens Høyre fortsatt sitter med regjeringsmakten. Hadde Sanner gjort det, hadde det vært en reell støtte til kommunestyrets flertall. Nå kan jernbanesaken i stedet - hvis det blir et regjeringsskifte etter valget - ende hos en kommunalminister fra Senterpartiet. Det skal også sies at et vedtak heller ikke er verdt noe før det faktisk bevilges penger til dobbeltsporet. Seieren for Hamar er altså ikke vunnet ved valget av trasé alene, men kan innkasseres først idet pengene til dobbeltspor forbi Hamar er satt av i Nasjonal transportplan.

Vi vil ikke avvise utspillet fra statsministeren som rent valgflesk, for signalet fra statsminister Solberg vil nok bli registrert i de etatene som skal uttale seg, inkludert Bane Nor. Men først og fremst smaker fredagens utsagn av et behov for å redde valgkampen for Høyre på Hamar, samtidig som regjeringen åpenbart ikke har lyst til å ta en endelig avgjørelse.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.