Mens Hamar Arbeiderparti disponerer 200.000 – samt røde roser for nærmere 36.000 kroner – har Miljøpartiet De Grønne totalt 16.000 kroner å rutte med i lokalvalgkampen her i byen. Spørsmålet er hvem som klarer å gjøre seg mest synlige og samle flest stemmer.

Det er neppe noen overraskelse at Arbeiderpartiet har størst budsjett foran kommune- og fylkestingsvalget til høsten. Ei heller at de mindre partiene, som Miljøpartiet, Pensjonistpartiet, SV og KrF, hver har under 20.000 kroner å bruke for å tiltrekke seg velgernes oppmerksomhet. Pengene får de hovedsakelig fra oppsparte midler, offentlig partistøtte og ikke minst medlemskontingenten. Dette er likt for alle. Dermed skal man være forsiktig med å kalle de økonomiske forskjellene for et demokratisk problem. Har man mange medlemmer, blir det altså også mer penger i kassa. Slik fungerer spiralen og systemet. Skjevheten ville vært betydelig mer betenkelig om pengene kom fra private interesser, næringsliv og sponsorer.

Uansett hvor mange kroner som står på kontoen, finnes gode og dårlige måter å disponere pengene på. Vil folk ha partibrosjyrer, løpesedler, kulepenner, jakkemerker, ballonger eller annonser? Når valgforsker ved Høgskolen i Lillehammer, Jon Helge Lesjø, påpeker at synlighet er alt, kan man spørre hva som er mest hensiktsmessig. Å dele ut langstilkede roser på gata? Kinoreklame? Eller innrede et busskur som en hyggelig stue og få saken til å gå viralt på nett, med hundrevis av positive kommentarer og nysgjerrighet over hele landet? Det er ikke sikkert det velsmurte og erfarne valgkampapparatet kommer med de mest originale ideene. Og det å være synlig i sosiale medier er gratis. Samtidig hjelper det ikke med oppmerksomhet om artige stunts hvis folk ikke får med seg de politiske argumentene. Først under opptellingen av stemmer i september vil vi se hvor mye partienes penger i realiteten var verdt. Da vil det bli tydelig at den viktigste kapitalen er synlige, tydelige politikere med gode, lokale saker. Det er det folk stemmer på – ikke telt, flagg og t-skjorter.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.