Om en uke presenterer Jernbaneverket sin innstilling for dobbeltsporets trasévalg gjennom Hamar. Fagrapportene som ble sluppet i midten av mai gir ingen klare svar på hva Jernbaneverket vil lande på. Vi tror likevel vurderingene i fagrapportene antyder en konklusjon.

Vi vil først og fremst peke på den delen av rapporten som handler om knutepunkt og byutvikling. Tekniske løsninger, bedre kapasitet gjennom hyppigere togavganger og større pålitelighet er det som defineres som hovedmål for Intercity-prosjektet. Eller som det heter i fagrapporten: «Et miljøvennlig transportsystem av høy kvalitet som knytter bo- og arbeidsområdene godt sammen».

Vi har tidligere argumentert for betydningen av å frigjøre strandsonen. Det er viktig for den videre byutviklingen i Hamar. Men for Jernbaneverket er det de nasjonale målene som er gjengitt i rapporten som gjelder. Frakte flere mennesker raskere fra A til B, for å knytte bo- og arbeidsmarkedet sammen.

Skal vi tro Jernbaneverkets fagrapport svarer korridor vest langs Mjøsa med en form for kulvert godt på hovedmålene til Intercity-prosjektet. Jernbaneverket erkjenner at Midt-alternativet gir bedre muligheter for byutvikling ved Mjøsa. Men de store inngrepene i Østbyen er negative, og et byggbart lokk i sentrum er det ikke økonomi til ifølge rapporten.

Det er selvsagt mange andre parametere som veier i ulike retninger i fagrapportene. Men kommer vurderingene rundt naturmangfold, kulturmiljø og landskapsbilde til å ha stor vekt når konklusjonen skal trekkes? Vi tviler på det.

Vi tror de som i lang tid har mobilisert for en jernbanefri strandsone må være forberedt på at kampen ikke er over. En uenighet mellom Hamar kommune og staten kan føre til utsettelser som gjør at dobbeltsporet ikke kommer lenger enn Åkersvika. Det kan hende det også passer godt for en regjering med for et presset samferdselsbudsjett.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.