samtidig som bankene senker boligrentene sine, går DnB-sjef Rune Bjerke ut i Aftenposten og beklager sin bruk av uttrykket «spleiselag». Sjefen for landets største privatbank brukte denne metaforen for et år siden, for å forklare hvordan regningen skulle fordeles etter at bankene ble pålagt strengere krav til egenkapital. De aller fleste banker har fått krav om en større grad av egenkapital, på grunn av de store konsekvensene finanskrisen fikk i 2009. Rune Bjerke mente at regningen måtte fordeles mellom kunder, ansatte og eiere.

Det er helt sikkert ikke tilfeldig at DnB-sjefen benytter nettopp dette tidspunktet til å legge den uheldige spleiselag-metaforen fra bak seg. De fleste setter pris på lavere rente, et krav som for øvrig har vært gjentatt med stadig større hyppighet den siste tiden.

Her finner vi også årsaken til Rune Bjerkes beklagelse. Det har vært vanskelig for bankkunder flest å se rolig på at bankene økte sine inntekter, mens kundene betalte stadig mer for sine lån. Aftenposten peker på at børsverdien til DnB siden utgangen av 2011 har økt med 58 milliarder kroner, eller 84 prosent. Renteinntektene fra norske bankkunder har økt med 20 prosent, eller nesten fem milliarder kroner i samme periode. Det er med andre ord liten tvil om hvem som har bidratt inn i spleiselaget. Bankkundene har gitt et betydelig bidrag til bankenes soliditet, mens eierne har stått på mottakersiden.

Rune Bjerke innrømmer nå at metaforen var uheldig, fordi bidraget til bankens egenkapital ikke har vært jevnt fordelt. Det er en polert utgave av realitetene. Norske banker har tjent stort på lav rente, mens bankkundene ikke har hatt samme uttelling. Når et rentekutt nå omsider kommer, er vi enige med Forbrukerrådet som poengterer at det ikke er noen grunn til å være ydmykt takknemlige. Vi er alle avhengige av solide banker, men renta har over tid vært altfor høy. Så høy at det har provosert kundene. Å invitere til et spleiselag forutsetter at alle bidrar. Bankene har valgt å avstå.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.