Vi kaster hvert år 400.000 tonn mat som burde vært spist i Norge. Forbrukerne har klart en betydelig andel av skylda for at godt spiselig mat går rett i søpla. Hver og en av oss kaster i overkant av 50 kilo mat i løpet av året. I tillegg kommer matindustrien og dagligvarebransjen. De står for 128.000 tonn av det totale årlige matsvinnet i Norge. Problemet er økende, og nå blir tiltak satt i verk av offentlige myndigheter.

I går lanserte nettstedet matvett.no, som eies av bransjeorganisasjonen ForMat, sitt nye verktøy. Det er en nettside som skal bevisstgjøre matindustrien og dagligvarehandelen på viktigheten av tiltak for å unngå matvaresvinn. Blant ingrediensene på siden er en animasjonsfilm som skal gjøre aktørene oppmerksomme på det ansvaret de har for å gjøre svinnet minst mulig. Dessuten får de verktøyet de trenger for å kartlegge og redusere matsvinnet sitt blant annet ved smartere innkjøp.

Men også forbrukerne trenger å skjerpe seg. Tross alt står forbrukerne bak nesten to tredeler av svinnet. Årsaker til at maten hives kan være overskredet holdbarhet, feilpakking, at produktet er feilmerket eller har skadet emballasje. Men en rapport fra Norsk senter for bygdeforsking i fjor konkluderte med at årsaken til at det stadig kastes mer mat også er endringer i samfunnsstruktur og familielivet. I et hektisk dagligliv er stresshandel blitt mer vanlig, med resultat at en ikke alltid har full oversikt over innholdet i kjøleskapet. Rester blir avfall i stedet for ressurs.

La torsdag bli din nye restematdag, oppfordrer ForMat. Bruk opp det du har av rester i skapet og rydd klart til helgekosen! Samtidig med et godt måltid skaffer du deg oversikt, og kan lage liste for det du trenger til helgen. Det handler om både å spare penger og ikke minst spare miljøet. Produksjon av mat står bak en betydelig del av verdens klimautslipp.

Og tør vi antyde at i dag er det torsdag?

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.