Situasjonen i Ukraina er svært spent. En hel verden følger nå med på dragkampen mellom Russland og Ukraina om skjebnen til den østlige regionen i landet. Russland har allerede brukt tungt politisk press for å innlemme Krim-halvøya i Russland. Nå spør mange seg om dette bare er begynnelsen på en større offensiv, hvor Russlands president Vladimir Putin vil forsøke å vinne tilbake deler av det som en gang var supermakten Sovjetunionen.

Å angripe Ukraina er som å leke med ilden, siden landet har et nært forhold til den vestlige forsvarsalliansen NATO. Det vil være vanskelig for USA og EU å se på at det brukes militær makt mot Ukraina. Da den ukrainske regjeringen bestemte seg for å sette inn soldater mot prorussiske aktivister, var det mange som fryktet at Putin ville bruke dette som et påskudd til invasjon for å komme dem til unnsetning.

Nå har den ukrainske regjeringen i stedet erklært at det skal avholdes folkeavstemning i Øst-Ukraina om regionens tilhørighet. På eksperthold får dette grepet allmenn tilslutning. Det vil bli vanskeligere for Russland å ikke respektere resultatet av folkets dom, og det skal være gode muligheter for at velgerne til syvende og sist sier ja til å bli værende en del av Ukraina. Kamper og militære aksjoner kunne fort gitt et annet resultat.

Sikkerhetsrådet er nå innkalt og Ukraina ber om FNs tilstedeværelse. Vi tror likevel de vestlige landene nøyer seg med å uttrykke sin misnøye med Russlands aksjoner, framfor å bruke militære maktmidler. Det er nå engang slik at Krim-halvøya og Øst-Ukraina betyr så uendelig mye mer for Russland enn det gjør for USA og EU. Derfor vil forhåpentlig begge parter sørge for at konflikten ikke kommer ut av kontroll.

Ingen liker selvsagt at folkeretten brytes slik Russland gjør nå. Men vi bør huske at det var akkurat det samme USA og Storbritannia gjorde da de invaderte Irak. Krigen der pågår fortsatt, 11 år etter.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00