Europa står foran ett av sine mest spennende døgn på lenge. Folkeavstemningen om Storbritannia skal melde seg ut av EU er en handling som på en eller annen måte vil få en betydning for de fleste av oss. Hvor skal en av de aller største økonomiene i Europa finne sin plass i framtida? En såkalt «Brexit» vil i stor grad skape et svakere EU, samtidig som det vil skape en ny situasjon som vil innebære stor usikkerhet for både britene, de øvrige EU-landene og alle oss andre som har et forhold til både EU og til Storbritannia.

EU-debatter har en tradisjon for å skape stort engasjement og høy temperatur. Det har vi selv erfaring for fra to folkeavstemninger (1972 og 1994) og to regjeringsavganger (Borten i 1971 og Bratteli i 1972). Det har ikke vært annerledes i Storbritannia i vår, med en til dels tøff og stygg debatt hvor økonomi og innvandring har spilt hovedroller, men der britisk stolthet og historie satt opp mot påstått maktarroganse fra Brüssel også har vært viktig. Striden toppet seg med drapet på et parlamentsmedlem for en uke siden.

De siste meningsmålingene viser at det er et nesten dødt løp mellom ja og nei, etter at tilhengerne av utmelding har ledet de siste månedene. Mye kan tyde på at det er i ferd med å vippe over til flertall for «stay». Flere tunge miljøer på økonomisiden har kommet sterkere inn i debatten den siste tida, og har brakt spådommer om trangere tider ved en utmeldelse. Det har tydeligvis påvirket de som tenker at «vi vet hva vi har, men ikke hva vi får».

Det blir uansett spennende å se hva som blir virkningene av dagens avstemning. Vil det faktum at nesten halvparten av velgerne i et av EUs største medlemsland vil ut av unionen få EU til å endre seg? Og hva vil skje om det blir «exit»-flertall? Ingen har tidligere meldt seg ut av EU. Et utmeldingsprosess vil trolig ta mange år, og ingen kjenner utfallet. Blir utfallet positivt, kan det vært lagt en mal som kan inspirere andre til å gjøre det samme. Da blir det skapt et endret Europa som vi også skal forholde oss til.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00