De siste meningsmålingene viser at bonden fra Ilseng leder landets tredje største parti. Og som han selvsikkert sa i sin landsmøtetale får de politiske motstanderne ikke has på ham. Det er nok også grunnen til at Arbeiderpartiet legger seg så tett opp til Sp-retorikken som mulig. Sjelden har vi sett Ap snakke så mye om frivillighet og betydningen av å lytte til folk.

SE HER: Dette var reaksjonen etter rekord-tallene

Vedum har en tydelig strategi. Han vil i regjering med Arbeiderpartiet, og helst ikke med så mange andre. SV fikk klar beskjed av Sp-lederen om at en samarbeidsavtale er uaktuelt. Så spørs det i hvilken grad Senterpartiet kan få politisk gjennomslag for sitt løfte om å stanse «sentraliseringen av Norge»?

Lokalsykehus til alle og et reelt nærpoliti var to løfter Vedum kom med i landsmøtetalen. Det klinger godt i en valgkamp. Problemet er at det ikke gir verken mer trygghet eller bedre helse. Politireformen kommer fordi dagens organisering av politiet er utdatert og i utakt med kriminalitetsutviklingen. Politiet rekrutterer for eksempel betydelig datakompetanse for å kunne bekjempe ID-tyverier, nettovergrep og økonomisk kriminalitet. Sp prioriterer i stedet trygghetsfølelsen det gir at lensmannskontoret har kontortid to ganger i uka.

Lokalsykehusene kan heller ikke løse de nye helseutfordringene som krever mer medisinsk kompetanse. Vedum kan studere på nært hold hvordan pasientene sendes fra sykehus til sykehus som pakkepost i hans eget fylke. Derfor kan det bli vanskelig få Ap med på kravet om lokalsykehus og nærpoliti i hver eneste lille kommune.

Det er en grunn til at Ap har støttet politireformen. Vi tror heller ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter en flora av lokalsykehus, eller reverserer tvangssammenslåingen av åtte kommuner. Sp og Vedum ligger an til å bli en valgvinner. Det er mer uvisst om han klarer å få en Ap/Sp-regjering til å stanse de reformene Norge trenger.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.