De siste meningsmålingene viser at bonden fra Ilseng leder landets tredje største parti. Og som han selvsikkert sa i sin landsmøtetale får de politiske motstanderne ikke has på ham. Det er nok også grunnen til at Arbeiderpartiet legger seg så tett opp til Sp-retorikken som mulig. Sjelden har vi sett Ap snakke så mye om frivillighet og betydningen av å lytte til folk.

SE HER: Dette var reaksjonen etter rekord-tallene

Vedum har en tydelig strategi. Han vil i regjering med Arbeiderpartiet, og helst ikke med så mange andre. SV fikk klar beskjed av Sp-lederen om at en samarbeidsavtale er uaktuelt. Så spørs det i hvilken grad Senterpartiet kan få politisk gjennomslag for sitt løfte om å stanse «sentraliseringen av Norge»?

Lokalsykehus til alle og et reelt nærpoliti var to løfter Vedum kom med i landsmøtetalen. Det klinger godt i en valgkamp. Problemet er at det ikke gir verken mer trygghet eller bedre helse. Politireformen kommer fordi dagens organisering av politiet er utdatert og i utakt med kriminalitetsutviklingen. Politiet rekrutterer for eksempel betydelig datakompetanse for å kunne bekjempe ID-tyverier, nettovergrep og økonomisk kriminalitet. Sp prioriterer i stedet trygghetsfølelsen det gir at lensmannskontoret har kontortid to ganger i uka.

Lokalsykehusene kan heller ikke løse de nye helseutfordringene som krever mer medisinsk kompetanse. Vedum kan studere på nært hold hvordan pasientene sendes fra sykehus til sykehus som pakkepost i hans eget fylke. Derfor kan det bli vanskelig få Ap med på kravet om lokalsykehus og nærpoliti i hver eneste lille kommune.

Det er en grunn til at Ap har støttet politireformen. Vi tror heller ikke Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter en flora av lokalsykehus, eller reverserer tvangssammenslåingen av åtte kommuner. Sp og Vedum ligger an til å bli en valgvinner. Det er mer uvisst om han klarer å få en Ap/Sp-regjering til å stanse de reformene Norge trenger.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00