Aftenposten brukte i går førstesiden på å problematisere soningsforholdene til Anders Behring Breivik. Terroristen som 22. juli 2011 gjennomførte et nøye planlagt massedrap på 77 mennesker, soner som kjent en straff på 21 års forvaring. Breivik soner straffen under det som kalles «..et særlig høyt sikkerhetsnivå». Dette er det strengeste soningsregime noen kan ilegges i Norge, og brukes bare når det er store rømningsfare, fare for at den innsatte skal ta gisler, og fare for ny, alvorlig kriminalitet. Konsekvensen er at Breivik sitter isolert fra andre innsatte, og i stor grad nektes å korrespondere med personer utenfor fengslet.

Straff skal gjennomføres på en måte som trygger samfunnet, de øvrige innsatte og de ansatte, sier Marianne Vollan som er direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet. Flere profilerte forsvarsadvokater hevder den langvarige isolasjonen av Behring Breivik går på rettssikkerheten løs. Aftenpostens sjefredaktør mener vi bør lytte til Breivik, og diskutere om soningsforholdene til Breivik bryter med menneskerettighetene.

Det er snart tre år siden grusomhetene på Utøya og i regjeringskvartalet. Minnene om terroren blekner sakte, og det blir lettere å legge følelsene til side når vi hører klagemålet til Breivik. Derfor vil vi minne om at Breivik ikke på noe tidspunkt har tatt innover seg de handlinger han har begått, langt mindre uttrykt anger. Tvert imot har han lovet å styre sitt nettverk fra fengselet. Det er altså all grunn til å tro at Breivik ville kunne utføre nye terrorhandlinger om han klarte å rømme. Hva ville vi da si om soningsforholdene?

En rettsstat må etter vårt syn ikke bli så prinsippsøkende at den ikke kan beskytte sine innbyggere mot en terrorist en hel verden betrakter med frykt og avsky. Både hensynet til andre innsatte og omverdenen må veie tungt når soningsforholdene skal avgjøres. Aftenpostens sjefredaktør skriver at han var i tvil om artikkelen skulle publiseres. Det er en tvil vi deler. Men det er utvilsomt en god dag for Breivik.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.