Høye trær og uklipte hekker, greiner som sperrer for sola, og lauv som lander på feil side av gjerdet. Det mangler ikke på ting å irritere seg over. Særlig når naboen har skylda. Vi nordmenn krangler også om støy, fra høylytte unger på trampoline og gressklippere som går på «ukristelige tider», men ikke alle tar det så langt som de to Stange-naboene, som denne uka møttes i retten, på grunn av et 18 meter høyt tre de har vært uenig om i flere år. Det er usikkert når dommen faller, men taperen kan regne med en kostnad på 300.000 kroner.

Enten det dreier seg om dyrehold, veier, parkering, bruksrett, gjerder eller campingvogner som sperrer for utsikten, mener vi folk må strekke seg langt for å komme til minnelige ordninger. Det handler om å snakke sammen som voksne mennesker, rydde misforståelser av vegen og sette seg i naboens sted. Som naboer er man nødt til å ha et forhold til hverandre, enten man vil eller ikke. Det «samlivet» blir lettere med en dose empati.

Står det helt fast, bør man kontakte Konfliktrådet. Og det er det stadig flere hedmarkinger som gjør. Vi bor i det fylket som behandler flest sivile saker, og i fjor sommer økte antallet med 50 prosent. De siste fire årene har de behandlet 47 nabotvister. Selv om Konfliktrådet ikke har myndighet til å pålegge partene å gjøre noe, kan de gratis brukes som nøytral tredjepart og megler. Det bør derfor sitte svært langt inne å belaste rettsapparatet med denne type småproblemer. Både advokater og dommere har viktigere saker å arbeide med. Og naboforholdet blir neppe bedre av det blir utpekt en vinner og en taper.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.