Middelaldrende menn dominerer fortsatt i lokal- og fylkespolitikken. Onsdag fortalte HA at ni av ni gruppeledere i Hedmark fylkesting er menn. I Ringsaker kommunestyre, som teller 41 representanter, er gjennomsnittsalderen 50,1 år. Det er foruroligende.

De politiske partiene har en formidabel oppgave de neste fire årene med å få fram kvinner og med å rekruttere unge mennesker inn i politikken. I Ringsaker er det i ferd med på bli et demokratisk problem at gjennomsnittsalderen på folkevalgte i tradisjonsrike partier som Ap, Høyre, Sp og KrF er over 50 år.

Det begynner å flere tiår siden AUF og Unge Høyre sørget for god rekruttering til politikken i Ringsaker. I dag er partienes ungdomsorganisasjoner dessverre for lite aktive i den lokalpolitiske debatten. Gunn Jorunn Sørum (24) er den yngste politikeren i Ringsaker. Sp-representanten er ikke hentet fra Senterungdommen, men fra Norges Bygdeungdomslag. I denne organisasjonen drives det et bredt samfunnsorientert arbeid.

I mangel på oppslutning om de tradisjonelle partipolitiske ungdomsorganisasjonene bør moderpartiene i større grad lete etter å rekruttere samfunnsengasjerte unge mennesker fra frivillige ungdomsorganisasjoner. Dersom det ikke tas grep om rekrutteringen vil en reduksjon av størrelsen på kommunestyret i Ringsaker ganske snart tvinge seg fram.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00