Resultatene fra skolevalgene i Hedmark har vært oppløftende for de rødgrønne partiene. Både Rødt, SV og Senterpartiet går klart fram, mens Arbeiderpartiet holder stillingen. Høyre går litt tilbake. Men sammenlignet med skolevalget før forrige stortingsvalg i 2013 har Høyres oppslutning hos ungdommen falt kraftig.

I Hedmark ser vi at en av valgvinnerne i 2015, Miljøpartiet de Grønne (MDG) er nesten halvert. For to år siden opplevde MDG et brakvalg, og rykket inn i mange kommunestyrer. Ikke minst framsto de som et spennende og annerledes alternativ for mange unge velgere. På Hamar kom Miljøpartiet de Grønne inn med to representanter. I Oslo fikk det unge partiet byrådsmakt.

Skolevalgene sett i sammenheng med mange av meningsmålingene denne våren kan tyde på at MDG ikke har klart å innfri løftene. Unge, engasjerte mennesker er ofte utålmodige etter å oppnå politiske resultater som er målbare i hverdagen.

Skal vi dømme etter resultatene fra skolevalget er SV i ferd med å gjenerobre posisjonen som partiet som er opptatt av klimapolitikk. Dessuten har SV brukt valgkampen til å snakke mye om forskjellene i samfunnet, og fattigdom satt opp mot makt og rikdom. Det ser ut til å gi et løft hos unge velgere.

På motsatt fløy har Frp på landsbasis gjort sitt dårligste skolevalg siden 1989. Frp ble for en del år siden oppfattet som et opprørsparti for unge velgere. Nå må Siv Jensen stole på de middelaldrende og eldre velgerne.

Vi skal være forsiktige med bastante konklusjoner når det gjelder skolevalgets betydning for resultatet på valgdagen. Men den generelle tendensen har vært at de partiene som gjør det godt under skolevalget, også får gode resultater ved det virkelige valget. Unge velgere representerer dessuten framtidige politiske strømninger. Derfor er skolevalget spesielt godt nytt for SV-leder Audun Lysbakken.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.