På Hamar katedralskole hadde gjennomsnittseleven i forrige skoleår 15 fraværsdager. Rektor Stig Johannessen ga tydelig uttrykk overfor Hamar Arbeiderblad at dette fraværet er altfor høyt. Og når vi vet at dette er gjennomsnittsfraværet, sier det seg selv at mange elever er borte mye mer enn disse 15 dagene. Mange elever møter jo på skolen hver eneste dag, slik det er forventet at de skal.

Det er fraværsstatistikk som dette på nasjonalt plan som gjør at fraværsreglene nå er kraftig strammet inn. Mer enn ti prosent fravær i et fag fører til at man ikke får karakter. Katta-rektoren er ikke i tvil. Med dagens fraværsregler ville mange av fjorårets elever ikke fått vitnemål. Håpet er at krav om sjukemelding fra lege for å få godkjent fravær skal føre til at fraværet går ned.

Skal vi så hilse innstrammingen av fraværsreglene velkommen? Som et tiltak for å redusere fraværet tror vi det kan ha en viss effekt. Elever som befinner seg akkurat på grensen til å miste vitnemålet vil antakelig sette mer inn på å møte i timene enn før. Dessuten ser vi ikke bort fra at fastlegene vil oppleve en noe større pågang av skoleelever som trenger en sjukemelding, når de egentlig bare er rammet av årets influensa.

Vi tror imidlertid Kunnskapsdepartementet har større ambisjoner enn som så. Det er ikke fraværet man egentlig vil til livs, men det store frafallet i videregående skole. 30 prosent av dem som begynner på videregående skole fullfører ikke. Kunnskapsministre fra ulike regjeringer har i årevis forsøkt å få bukt med det store frafallet, uten hell. Vi skulle ønske de nye fraværsreglene var det som førte til at flere fullførte. Dessverre tror vi ikke det virker denne gangen heller.

Den elevgruppen vi her snakker om har langt høyere fravær enn grensen på ti prosent. Årsakene er blant annet mangel på motivasjon og svakt faglig grunnlag fra ungdomsskolen. De blir neppe mer motivert av at de enda tidligere i skoleåret mister muligheten til å få et vitnemål. Dette er den virkelige utfordringen for det politiske Skole-Norge.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.