Rådmannen i Stange har ikke latt seg overbevise om at grendeskolene må bestå. Til tross for fire folkemøter med til dels høy temperatur holder han fast ved forslaget om færre skoler. Det er ikke vanskelig å forstå at innbyggerne i Åsbygda kjemper med nebb og klør for sin skole. Ap-politiker Terje Vestheim er en av dem som har gått i bresjen for å bevare småskolene. Han frykter at Stange skal bli en fraflyttingskommune hvis skolene legges ned.

Vi tror tvert imot at Stanges mulighet ligger i å bygge opp færre, større skoler som skaper gode læringsmuligheter og et godt elevmiljø. Folk har en lei tendens til å ville bo der det bor mange andre. De oppsøker også de tilbudene de synes er best, selv om intensjonene om å bevare de lokale institusjonene er aldri så gode. Det er den brutale sannheten når nærbutikken i Åsbygda må gi opp.

Skog, vann, badeplass, fiske, ski, jakt og en akseptabel reiseveg til jobb er blant de kvalitetene Vestheim peker på. Vi har ingen problemer med å slutte oss til denne beskrivelsen. Men da må disse faktorene være sterke nok til at bygdesamfunnet også trekker til seg innbyggere. Skolen kan ikke være til for å holde liv i bygda. I stedet skal den gi barn og ungdom læring som gjør dem best mulig i stand til å mestre yrkeslivet. Vi vet at større skoler generelt gir både bedre læring gjennom et mer faglig kompetent personale, og et bedre skolemiljø siden elevene får et større sosialt nettverk.

Som Hamar Arbeiderblad skrev lørdag ble det for 40 år siden laget en reguleringsplan med plass til 110 husstander. Likevel er det bare bygd 30 boliger. Utviklingen har ikke gått Åsbygdas vei, og det tyder på at kvalitetene man finner der ikke alene er nok til å få befolkningsvekst. Å klore seg fast til skolen er dessverre bare en utsettelse.

I stedet ligger bygdenes håp i at Stange styrker Stangebyen. Et vitalt kommunesenter er første skritt for å tiltrekke seg flere innbyggere. Får man et attraktivt sentrum kan det med tida også føre til at folk vil bosette seg også i utkanten, slik vi ser i blant annet Hamar og Ringsaker.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.