Det går mot en het skolevinter i Stange, etter at rådmannen tidligere denne uka sendte ut sitt høringsdokument om ny skolestruktur i kommunen. Høringsfristen er i februar, og i løpet av januar skal det holdes grendemøter der berørte lokalsamfunn skal få si sin mening. Det er i Romedal og Stange ungdomsskolekretser det foreslås strukturendringer, særlig i Romedal. Ottestad er unntatt i denne omgangen.

Det er spesielt tre grep rådmannen legger opp til i dokumentet. 1. Sammenslåing av de to ungdomsskolene, lagt til Stange. 2. Sammenslåing av Espa og Tangen skoler lagt til Tangen. 3. Sammenslåing av Breidablikk, Solvin og Åsbygda skoler lagt til dagens Romedal ungdomsskole. Et nesten identisk forslag ble lagt fram i et arbeidsnotat fra rådmannen foran budsjettbehandlingen høsten 2012, og det var debatten om dette notatet som førte til et vedtak om å utrede skolestrukturen.

Uten at det sies direkte i rådmannens høringsnotat, dreier dette seg mye om «problemet Romedal». Den årlige tilstandsrapporten for skolene i Stange har i mange år uttrykt bekymring over de store forskjellene i skoleresultater for de tre ungdomsskolekretsene. Romedal har sakket akterut. De årlige testene viser det. Venstres Erik Ringnes tok problemet opp i en interpellasjon i kommunestyret 29. april 2009, og viste til at ca. 60 prosent av elevene fra Stange og Ottestad søker studiespesialisering, mens tallet for Romedal er under 30. Dette kan absolutt ha noe med skolestrukturen å gjøre, ble det antydet da utredningsarbeidet startet. Skolene er små, noen ikke fulldelte, og dette kan ha innvirkning på muligheten for å skaffe gode pedagogiske ressurser. Søkerlistene til ledige stillinger i skolene er mange ganger lengre i Ottestad enn i Romedal.

Utredningen viser også at Stange har 6.000 m² mer skolelokaler enn en strengt tatt trenger. Dette er nok til å ta imot 450 flere elever. Tangen skole ble bygd ut for kort tid siden, med plass nok til å fylle opp med elevene fra Espa. Da legger i så fall Stange ned en av de nyeste skolene på Hedmarken. Den ble bygd for penger fra staten da Stenby skole ble liggende for nær den nye E6-en.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.