Skogen kalles både «det grønne gullet» og «den grønne oljen», og det er ikke tvil om at alle delene av skogbruket er en næring som både kan og bør utvikles og utnyttes bedre når oljealderen skal fases ut. Alt som lages av olje, kan også lages av skog. Og ser man seg rundt, ikke minst i Hedmark, er det nok å ta av. Likevel er det samtidig behov for vern av skog i Norge.

Det høres rart ut, men i et natur- og artsmangfoldsperspektiv er det helt riktig. Forskere mener tap av biologisk mangfold er et alvorlig globalt miljøproblem som får konsekvenser for hele økosystemet. For at både dyrearter og vekster skal tas vare på, må det større grad av frivillig vern til. Det ønsker Trude Myhre fra Verdens naturfond (WWF) å få fortgang i. Derfor har hun lagt ut på en 643 kilometer lang fottur mellom miljøverndepartementet i Oslo og miljøverndirektoratet i Trondheim. Målet er å få politikerne til å øke budsjettet for skogvern fra dagens 442 millioner kroner til én milliard årlig.

Flere skogeiere må altså involveres og bli med på vern av deler av sin eiendom. Det vil si at de må avstå fra hogst eller utbygging i området som vernes, slik at utrydningstruede arter av både insekter, dyr og planter får leve i fred. I motytelse, får grunneierne økonomisk erstatning fra staten. Stortinget bør leve opp til sitt eget vedtak om at ti prosent av skogen skal vernes innen 2025. Fortsatt kan 90 prosent av all norsk skog drives og avvirkes. Men det mangler sju prosent, og større bevilgninger til vern er derfor nødvendig i et miljøperspektiv.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.