Skattemyndighetene sier utleie av Airbnb-leiligheter må skattlegges. Det er Dagens Næringsliv som i går kunne fortelle at en privat investor hadde spurt Skattedirektoratet om han måtte skatte av inntekter på to leiligheter han skulle kjøpe og leie ut via Airbnb. Han fikk bekreftende svar på at han må regne med både inntektsskatt og moms på slik virksomhet.

Den nye delingsøkonomien har ført til en prinsipiell debatt om hvordan de nye tjenestene skal reguleres i samfunnet. Mange har jublet for at kjøper og selger av tjenester knyttes direkte til hverandre, slik at ingen mellomledd skal ha noen fortjeneste. Dermed slipper man dyre hotellopphold, hvor det betales både skatt og moms.

Airbnb er en av de mest utbredte tjenestene innenfor den nye delingsøkonomien. Boligeiere leier ut et rom eller hele leiligheten sin når de selv ikke bor der. Det knyttes direkte kontakt mellom mulige leietakere og utleier. Ifølge DN bodde 197.000 Airbnb-medlemmer en eller flere netter hos norske utleiere i 2015.

Nå kan det se ut som delingsøkonomien innhentes av skattemyndighetene. Hvis det er snakk om utleie av et visst omfang må det skattemessig regnes som en virksomhet, som dermed er skattepliktig etter vanlige regler fastslår Skattedirektoratet. Dermed er det grunn til å tro at mange Airbnb-aktører vil oppleve langt lavere lønnsomhet enn det som har vært tilfelle til nå.

Det er naturlig at direktøren for NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold er svært fornøyd med konklusjonen til Skattedirektoratet. Airbnb er en direkte konkurrent til den etablerte hotellnæringen, og utfordrer hele reiselivsmarkedet. Vi ser selvsagt fordelene for den enkelte med å kunne skaffe seg et rimelig sted å bo i stedet for å bo på hotell. Men samtidig betyr delingsøkonomien i dette tilfellet at samfunnet går glipp av skatteinntekter som kommer fellesskapet til gode. Derfor synes vi konklusjonen til skattemyndighetene er logisk. Næringsvirksomhet må behandles likt, også når den omfatter Airbnb.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.