Mediene publiserer sine oversikter over hvem som har størst formue og hvem som tjener mest. Idrettsfolk, politikere, næringslivsledere, redaktører, TV-kjendiser og mange, mange andre får de nakne tallene utlevert til de som har lyst til å lese. Og det vil folk.

Få liker at alle andre ser hva de tjener eller betaler i skatt. Derfor er det noen som spør hvorfor det er nødvendig med det som oppleves som uthenging av privatpersoner. Er ikke lønn og skatt egentlig en privatsak? Av samme grunn kritiserer også mange mediene for å oppmuntre til kikkermentalitet og dyneløfting.

Det er en påstand vi tar avstand fra. Vi har forståelse for at mange synes det er ubehagelig å få inntektstall og formue offentliggjort. Men åpenhet om dette er faktisk viktig.

Skatt er selve bærebjelken i velferdssamfunnet vårt. Og i Norge er grunntanken at den som tjener minst skal betale minst til fellesskapet. Den som har mye skal yte mer. Men en slik tankegang forutsetter at vi har tillit til at reglene følges. En slik tillit krever at vi har innsyn. Skattelistene er viktige fordi de gir oss en årlig avsjekk på om dette faktisk stemmer. Det gir oss muligheten til selv å vurdere om skattesystemet virker rettferdig. Det gir oss viktig informasjon når politikerne velger å skjerpe reglene for nullskattytere.

Hvis milliardærer ikke betaler mer skatt enn en sykepleier vet vi at de har råd til skatteskjerpelser når statsbudsjettet kommer. Listene forteller oss også om for eksempel idrettsledere eller politikere har en lønn som overstiger det vi synes de fortjener. Kunnskap om dette gir mulighet til påvirkning når slike lønninger skal fastsettes. Derfor er offentliggjøring av skattelistene et bidrag til åpenhet.

Hva hver enkelt av oss betaler i skatt er det som til syvende og sist definerer rammene for de velferdsgodene vi synes er viktige å opprettholde. Til de som ønsker at inntekt og skatt er noe om skal holdes skjult må vi derfor si: Skatt er ingen privatsak.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.