Det kommer til å bli rikelig med tid til å diskutere innretningen på norske skatter og avgifter i årene som kommer, var budskapet fra finansminister Siv Jensen (Frp) da regjeringen satte seg ned til budsjettkonferanse i går. Med på vegen inn til forhandlingsbordet hadde finansministeren med sterke advarsler fra sine samarbeidspartnere i Stortinget mot skattekutt og et løfte om bråk på neste landsmøte fra den gamle partihøvdingen Carl I. Hagen dersom oljepengekrana ikke blir skrudd vesentlig opp.

Til Dagens Næringsliv i går sa Hagen at han tror Frp-landsmøtet vil kreve en god forklaring av Siv Jensen hvis oljepengebruken ikke blir høyere. Lekkasjer tyder på at det legges opp til å bruke 2,8 prosent av Oljefondets avkastning i neste års statsbudsjett. Det er det samme som i årets budsjett, som i hovedsak er den avgåtte rødgrønne regjeringens budsjett. Fordi Oljefondet har vokst, innebærer det 20 milliarder kroner mer til bruk. Hagen mener regjeringen må opp på 3,5 prosent. Det gir 50 milliarder kroner mer.

Samtidig advarer samarbeidspartnerne KrF og Venstre mot en slik pengebruk. - Vi må ikke sette norsk økonomi på spill på grunn av oljepengebruken, sa partiets leder i finanskomiteen, Hans Olav Syversen i går. Venstres nestleder Terje Breivik føyde til at «vi må ha en edruelig oljepengebruk, av ren solidaritet til kommende generasjoner. Venstre forlanger også en økning i miljøavgiftene på 7,5 milliarder kroner. Inn fra høyre kommer NHO med krav om en halvering av formuesskatten.

- Min advarsel er å ikke stirre seg blind på skattelettelser, men også se på de viktige velferdsordningene som må styrkes, innen skole, helse og justis, sa Syversen til NRK. Ikke minst Frp har mye å svare for i løfter om både skattekutt og satsing på velferd. Det kan ligge an til at ikke bare Carl I. Hagen vil ha mye å bråke for på neste landsmøte. På mange måter har samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre aldri stått mer på prøve enn akkurat nå. Det går mot en spennende politisk høst og vinter.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00