De har gode nok rammer til å gi et godt velferdstilbud uten å pålegge sine innbyggere en ekstraskatt. Uttalelsen faller i et underlig lys når Aftenposten nylig kunne avdekke at det siden Høyre/Frp-regjeringen kom til makten i 2013, er 45 nye kommuner som har innført eiendomsskatt. Eller for å si det på en annen måte: Regjeringen mener at 250 norske ordførere tar feil.

Heller ikke Hamar Høyres ordførerkandidat, Knut Fangberget, har hastverk med å ta bort eiendomsskatten. Han aner nok konsekvensene for kommuneøkonomien. Det gjør åpenbart ikke finansministeren.

Årsaken til at inntektene svikter er blant annet at regjeringen har kuttet i skatten til de rikeste. Det betyr lavere skatteinntekter, og dermed dårligere råd for kommunene. «Vanlige folk i vanlige hus betaler regningen», sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Aftenposten. Det er en treffende beskrivelse av det som nå skjer.

Mens regjeringen kutter i skattene, sitter kommunepolitikerne igjen med ansvaret for økonomien. Alle som har fulgt debatten om eiendomsskatt i en kommune, vet hvilket raseri den utløser blant velgerne. Det er ordføreren som blir skyteskive for en skatteøkning ingen strengt tatt ønsker. Når selv ikke ordførere fra Høyre og Frp klarer seg uten eiendomsskatten, bør det være en varsellampe til finansministeren om at hennes politikk ikke er i takt med virkeligheten.

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.